14 Φεβ 2009

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Η ζωή χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων απειλείται καθημερινά στα συνοριακά περάσματα, αστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα συγκέντρωσης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση που με διατάξεις όπως το σύμφωνο για την μετανάστευση και η οδηγία τις επιστροφής, αποκλείει την νομιμοποίηση και προωθεί την 18 μήνη φυλάκιση των χωρίς χαρτιά. Την ίδια στιγμή, τα κράτη της Ε.Ε. και το κεφάλαιο που υπηρετούν, διαδραματίζουν ενεργό ρόλο σε όσα καταστρέφουν τη ζωή των λαών της Αφρικής και της Ασίας. Η Ε.Ε πληρώνει αδρά την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης, τις επιχειρήσεις της FRONTEX και την εξαναγκαστική παραμονή στα κράτη σύνορα της Ε.Ε σύμφωνα με τις επιταγές του κανονισμού του Δουβλίνου. Μοναδικός σκοπός, η φρούρηση των συνόρων και πρόσχημα η προάσπιση της ασφάλειας και της τάξης των ευρωπαίων προνομιούχων πολιτών από τις τρομοκρατικές απειλές.

Οι κυβερνητικές εξουσίες στην Ελλάδα, ικανοποιώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του κράτους, εφαρμόζουν απάνθρωπες ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές όπως η πρακτική των επαναπροωθήσεων, η ενθάρρυνση της αστυνομικής βίας και η γενικότερη κρατική καταστολή, πολιτικές που εξωθούν σε καθεστώς ομηρίας χιλιάδες μετανάστες και οδηγούν στην άρνηση χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες. Την ώρα που οι παραλίες του Αιγαίου και το ποτάμι του Έβρου ξεβράζουν πτώματα, την ώρα που οι πρόσφυγες απελαύνονται παράνομα, την ώρα που στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ κρατούνται χιλιάδες μετανάστες και σκοτώνονται άνθρωποι , η σιωπή και η αδιαφορία μας είναι ανοχή.

Πλέον είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένας κοινός αγώνας προσφύγων και μεταναστών που θα είναι σε θέση να διαμορφώσει τον δικό του ανεξάρτητο και ταξικό λόγο, που δεν θα είναι στο ρόλο του διαμεσολαβητή, που θα αμφισβητήσει στην πράξη τις κρατικές πολιτικές και λογικές καπελώματος και συναίνεσης. Πιστεύουμε ότι μόνο έτσι θα υπερασπίσουμε την ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δείξουμε ότι οι μετανάστες μπορούν να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους συσπειρωμένοι γύρω από τον εαυτό τους και βασιζόμενοι στις ανάγκες τους και στη διάθεση να αλλάξουν την ίδια την ζωή τους. Εξάλλου υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι δράσεις των μεταναστών κατάφεραν να ταρακουνήσουν τους κρατικούς θεσμούς έχοντας υπόψη μας και την τελευταία εξέγερση των φυλακισμένων στις φυλακές της Ελλάδας, με μεγάλη συμμετοχή μεταναστών και προσφύγων.

Έτσι ξεκινάμε τον αγώνα μας θέτοντας σαν άμεσο σκοπό τα αιτήματα μας :

- η διαδικασία του πολιτικού ασύλου να φύγει από την αρμοδιότητα της αστυνομίας

- ανοικτή διαδικασία νομιμοποίησης χωρίς προϋποθέσεις

- ανοιχτά σύνορα για όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες

- να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Με βάση τα παραπάνω καλούμε στις 3 Δεκεμβρίου στην «Γέφυρα» (Σπ. Τρικούπη 21, Εξάρχεια) μια δεύτερη συνάντηση με μεταναστευτικές και προσφυγικές συλλογικότητες, ομάδες, άτομα και όσους θέλουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, για να θέσουμε τις πρακτικές μας προτάσεις για την συνέχιση του αγώνα μας.

Ανοικτή συνέλευση προσφύγων και μεταναστών.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας συνεχόμενης διαδικασίας άγριας επίθεσης που εξαπολύει το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα εναντίον των λαών του κόσμου. Όπως συμβαίνει σε όλον τον κόσμο, έτσι και στην περιοχή μας οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους εντατικοποιούν περαιτέρω τις επιθετικές ρατσιστικές, φασιστικές και εθνικιστικές τους πολιτικές.
Ο ιμπεριαλισμός δεν αρκείται στην εδραίωση της πολιτικής του ηγεμονίας. Με την επίθεσή του καταστρέφει τη φύση, την ιστορία και την κουλτούρα των λαών προς ίδιον όφελος. Ο ιμπεριαλισμός, ανεβάζοντας στην εξουσία ντόπιους συνεργάτες του σε διάφορες περιοχές του κόσμου, συνεχίζει την πολιτική σφαγών, εξοριών, πολιτισμικού εκφυλισμού και «διαίρει και βασίλευε». Παρατείνει την ύπαρξή του τρομοκρατώντας τους λαούς με την οικολογική καταστροφή και την αποξένωση των ανθρώπων μέσω του πολιτισμικού εκφυλισμού. Η αντίσταση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα των φασιστών συνταγματαρχών, που στηριζόταν από τις ΗΠΑ, συνεχίζει και θα συνεχίσει να αποτελεί ελπίδα για τους λαούς και εφιάλτη για την άρχουσα τάξη.
Ο κύριος εχθρός των λαών του κόσμου, οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ, η Ρωσία και η Κίνα, μετακυλίουν το κόστος της οικονομικής κρίσης που έπληξε τον ιμπεριαλισμό στους φτωχούς και καταπιεσμένους λαούς. Είναι αλήθεια ότι με εισβολές και πολέμους θα καταστήσουν τον πλανήτη αβίωτο. Η μοναδική δύναμη των λαών του κόσμου για να σταματήσουν αυτές τις άδικες επιθέσεις είναι να οργανωθούν σε κομμουνιστικά και επαναστατικά κόμματα, οργανώσεις και προοδευτικούς συλλόγους και να αγωνιστούν.
Το ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό σύστημα βασίζεται στην ιδιοκτησία. Για αυτόν τον λόγο οι καπιταλιστές δεν σκέφτονται καθόλου τις κοινωνικές ανάγκες και το κοινωνικό όφελος, αλλά επικεντρώνονται αποκλειστικά στις δικές τους ανάγκες και οφέλη. Με κίνητρο το περισσότερο κέρδος, γέμισαν την παγκόσμια αγορά με εμπορεύματα και κεφάλαια. Η κρίση αυτού του συστήματος δεν είναι πρωτόγνωρη, είναι χρονίζουσα. Το ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό σύστημα, που ήδη βίωσε στο παρελθόν αρκετές κρίσεις, περνάει και σήμερα κρίση και θα βιώσει και αύριο σημαντικότερες κρίσεις. Όσο υπάρχουν ταξικές κοινωνίες, οι οικονομικές και πολιτικές κρίσεις είναι αναπόφευκτες.
Το ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια νέα κρίση. Είναι φανερό ότι αυτή η κρίση θα δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες για τη λύτρωση των φτωχών και καταπιεσμένων λαών, μέσω των ρωγμών που θα ανοίξει στο ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό σύστημα. Για να μην πληρώσουμε την κρίση εμείς, οι εργαζόμενοι λαοί του κόσμου, για να εμποδίσουμε νέες κρίσεις, για να καταρρίψουμε την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής που είναι η αιτία της ανωμαλίας, για να πετάξουμε τον καπιταλισμό στα σκουπίδια της ιστορίας, πρέπει να πιάσουμε γερά τη σημαία της επανάστασης, να οπλιστούμε με κομμουνιστική και επαναστατική ιδεολογία και να οργανωθούμε. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να καταργήσουμε το φασιστικό και ρατσιστικό ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό σύστημα.
Σήμερα είναι η 35η επέτειος της αντίστασης του Πολυτεχνείου. Για εμάς αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα για τον αγώνα μας. Σήμερα όμως δεν αρκεί μόνο ένα Πολυτεχνείο για να γκρεμίσουμε το σύστημα. Σκοπός μας πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε χιλιάδες «Πολυτεχνεία».

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ 35η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!
ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!
ΚΑΤΩ Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ!
ΚΑΤΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ, Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ!
ΚΑΤΩ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ!
ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!
ΖΗΤΩ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑΞΕΙΣ!

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

Το να’ σαι αιχμάλωτος, ζήτημα δεν είναι,

Μα το να μην παραδοθείς, - αυτό’ναι.

Ναζίμ Χικμέτ


ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ!

Οι λέξεις δεν επαρκούν για να περιγράψουν τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές της χώρας. Αυτή είναι η εικόνα που μας μεταφέρουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες, οι οποίοι στις 3 Νοεμβρίου προέβησαν σε αποχή από το συσσίτιο, ενώ στις 7 του μηνός άρχισαν απεργία πείνας με πρωτοφανή μαζικότητα (πάνω από 6.000 άτομα). Κατέφυγαν σε αυτό το έσχατο μέσο για να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που θα έπρεπε να είναι δεδομένα. Τα αιτήματά τους περιελάμβαναν μεταξύ άλλων την κατάργηση των πειθαρχικών ποινών, τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων. Η απεργία πείνας έληξε, αλλά ο αγώνας και η αλληλεγγύη όσων βρίσκονται έξω από τα κάγκελα συνεχίζονται.

Πέρα από την ανθρωπιστική πτυχή του θέματος, οι φυλακές είναι ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα. Αποκαλύπτουν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, ενός συστήματος που αντιμετωπίζει κατασταλτικά τα προβλήματα που το ίδιο γεννά: εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, φτώχεια, ανεργία, εξάρτηση από ναρκωτικά. Εξάλλου, δεν είναι τυχαία ούτε η ταξική σύνθεση του έγκλειστου πληθυσμού ούτε το γεγονός ότι όσο επιδεινώνονται οι ανισότητες αυξάνεται ο αριθμός των φυλακισμένων. Παράλληλα, οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης δεν οφείλονται μόνο στην αδιαφορία του κράτους. Επισείουν το φόβητρο της τιμωρίας στους κοινωνικούς αγωνιστές, στοχεύοντας στην κάμψη των κοινωνικών αντιστάσεων. Όσο υπάρχουν φυλακές, κανείς δεν είναι ελεύθερος.

Ωστόσο, ο εγκλεισμός και η εξευτελιστική μεταχείριση δεν περιορίζονται στα κατ’ ευφημισμό «σωφρονιστικά καταστήματα». Στην ίδια λογική εντάσσονται τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, αλλά και τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, που παραμένουν αόρατα. Στα στρατόπεδα κράτησης, που αποτελούν, όπως και οι φυλακές, κολαστήρια ανθρώπινων σωμάτων και ψυχών, η έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απλώς δεν υφίσταται.Την ίδια στιγμή, το κράτος και τα τσιράκια του καλλιεργούν τον ρατσισμό και τον εθνικισμό για να αποκρύψουν το ζήτημα.

Ο αγώνας ενάντια σε κάθε είδους φυλακή δεν τελείωσε. Με όπλο την αλληλεγγύη αγωνιζόμαστε ενάντια στις ταξικές ανισότητες, για την εξάλειψη του ρατσισμού και του εθνικισμού.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΝ ΤΗΝ 16Η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΕΙΣ

Κινήσεις αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες της εξέγερσης του Δεκέμβρη

Κινήσεις αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες της εξέγερσης του Δεκέμβρη


Θεωρώντας ότι η εξέγερση αφορούσε και αφορά μαζί με ένα μεγάλο φάσμα της κοινωνίας και ένα μέρος των εργαζομένων, το Σωματείο αποφάσισε να βάλει ως θεματική αυτής της Γενικής Συνέλευσης τις κινήσεις αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της εξέγερσης αυτής.

Συχνά το Σωματείο καλείται να υπογράψει ή να συγγράψει ψηφίσματα αλληλεγγύης, ως μέρος της συνδρομής του σε αγώνες. Και αυτή τη φορά το πρώτο μέρος της αλληλεγγύης εκπληρώθηκε αφού αυτά γράφτηκαν και θα μοιραστούν στους συνηγόρους των συλληφθέντων για τις δικαστικές ανάγκες. Στη φάση όμως της έμπρακτης αλληλεγγύης και στο βαθμό που οι αγώνες αυτοί μας αφορούν δεν φτάνει αυτό. Είναι θεμιτό στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να οργανώσουμε κάποιες κινήσεις αλληλεγγύης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Συγγραφή κειμένου αλληλεγγύης και ευρύ μοίρασμα σε όλη τη Αθήνα για τους κρατούμενους.

Αφίσα αλληλεγγύης και μεγάλη αφισοκόλληση.

Οργάνωση συγκέντρωσης αλληλεγγύης σε συνεργασία με άλλα Σωματεία ή μόνη μας εάν κρίνουμε ότι υπάρχει η ανάλογη δυναμική.

Δημιουργία πανό και τοποθέτησή τους σε πολλά κεντρικά σημεία στην πόλη
.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Ο αγώνας των μεταναστών απεργών πείνας στα Χανιά είναι δίκαιος. Καταφεύγουν σε αυτό το έσχατο μέσο που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους για να παλέψουν για όλους όσοι αντιμετωπίζουν τo ίδιο πρόβλημα: την ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Ζητούν να τερματιστεί το καθεστώς ομηρίας των «χωρίς χαρτιά», οι οποίοι θα πρέπει να καλύπτονται με τη χορήγηση είτε άδειας παραμονής είτε πολιτικού ασύλου. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος και δεν νοείται να αντιμετωπίζεται έτσι από το κράτος.

Η κρατική εξουσία υιοθετεί πλήρως τη λογική της «Ευρώπης – οχυρό» και αρνείται στους μετανάστες το δικαίωμα να ζήσουν αξιοπρεπώς. Δεν γίνεται καν λόγος για όσους υποβάλλουν αίτηση πολιτικού ασύλου, οι οποίοι παλεύουν με την ατελείωτη γραφειοκρατία, ξυλοκοπούνται και δολοφονούνται στα Τμήματα Αλλοδαπών (π.χ. Πέτρου Ράλλη) και εν τέλει έρχονται αντιμέτωποι με την απόρριψη του αιτήματος, καθώς η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ ως προς την παραχώρηση ασύλου στους πρόσφυγες. Αυτή η αντιμετώπιση ανοίγει τον δρόμο σε αδιανόητα φαινόμενα, όπως η απόπειρα διοργάνωσης πογκρόμ στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών. Άνθρωποι που έχουν αυτονόητο δικαίωμα στην ισότιμη μεταχείριση στοχοποιούνται, διώκονται και ποινικοποιούνται.

Το ζήτημα όσων δεν έχουν χαρτιά και κατά συνέπεια φωνή μας αφορά όλους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και χαιρετίζουμε όλες τις κινήσεις έμπρακτης συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών πείνας. Αγωνίζονται για εμάς… τούς οφείλουμε να αγωνιστούμε για αυτούς.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 15 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

ΓΕΦΥΡΑ